Dünya Sağlık Örgütü anayasasında sağlık şöyle tanımlanmıştır: “Sağlık sadece hastalık ve sakatlığın olmayışı değil, bedence, ruhça ve sosyal yönden tam iyilik halidir.” Bedenen, ruhen ve fiziken tam bir iyilik hali, doğru ve sağlıklı nefesle mümkündür. Belki de sağlığı şu şekilde tanımlamak da yanlış olmayacaktır. “Psikolojinin fizik bedende ki yansıması”. Bugün artık biliyoruz ki fiziksel hastalıkların nedeninin bir çoğu, işlevi bozulmuş zihinsel nedenlerdir. Yani disfonksiyonel düşüncelerdir.
Mahatma Gandhi Söylediklerinize dikkat edin; düşüncelere dönüşür… Düşüncelerinize dikkat edin; duygularınıza dönüşür… Duygularınıza dikkat edin; davranışlarınıza dönüşür… Davranışlarınıza dikkat edin; alışkanlıklarınıza dönüşür… Alışkanlıklarınıza dikkat edin; değerlerinize dönüşür… Değerlerinize dikkat edin; karakterinize dönüşür… Karakterinize dikkat edin; kaderinize dönüşür…demiştir. Aslında bu söz bile düşüncelerin hayatımız üzerindeki etkilerini anlatmaya yeter de artar bile.Tüm bu düşünceler nasıl oluyor da doğarken doğru olarak kullandığımız diyafram nefes alışkanlığımızın zaman içinde çarpıtılmasına neden oluyor?
Solunum Nedir?
Solunum bedenin belki de en önemli otonom fonksiyonudur. Çünkü ne kadar iyi solunum yapıyorsak o kadar sağlıklıyız demektir.
SOLUNUMUN TANIMI
Solunum organları yardımı ile oksijenin dışarıdan alınması, karbondioksitin de dışarı atılması olayına dış solunum ya da kısaca solunum denir. Diğer bir deyişle; Solunum, atmosferden alınan oksijen ile vücuttaki karbondioksitin yer değiştirmesidir.
- Hücrede besinin oksijen ile yakılarak enerji üretilmesine hücresel solunum
- Bu sistem vücut tarafından normalde istemsiz olarak (otomatik) çalışır. Ancak bazen istemli solunum da devreye girer. Örneğin; konuşmak, şarkı söylemek gülmek, derin nefes almak, ıslık çalmak gibi.
- Solunum ayrıca karmaşık reflekslerde de geçici olarak modifiye edilir; esneme, hapşırma, ıkınma, geğirme, öksürme ve kusma gibi.
- Solunumun asıl amacı enerji üretmek için gerekli oksijeni hücrelere taşımaktır.